.Bandung Trip [day 1].

Assalamualaikum wbt

apa kabar semua? well..sempena cuti cuti ni boleh la nak cerita pasal bandung trip bulan lepas.ngeh3..kire macam tahun lepas lah trip-nya. ummi cari tiket kat air asia. kebetulan pulak,, air asia dah buat flight johor bahru – bandung sbb high demand. and guess what?? our flight on that day, 6 Dec was like their first JHB – BANDUNG flight. tapi xde dpt apa ponlah dapat flight tu cm souvenir ke ape ke.hahaha. trip ni consists of family aku, paklong maklong (abg ayah) and family mak busu.

boarding pass print sendri.jimat.

boarding pass print sendri.jimat.

SELAMAT DATANG KE BANDUNG, INDONESIA

SELAMAT DATANG KE BANDUNG, INDONESIA

Sampai je si Jiha, anak mak busu dah tunggu kat luar dengan paman a.k.a driver. jiha amik 2 kenderaan, van besar dan van kecik. so far so good la.. lepas tu kitorng pon pegi hotel untuk check in, kitorng pegi Hotel Galaxy Inn dekat area Buah Batu. hotel ni dekat dengan rumah mak mertua jiha, mak si Rei, lakinya Jiha. lepas check in, kitorg pergi makan kat umah Rei.

jalan kaki pon boleh je sampai kalau dari hotel

jalan kaki pon boleh je sampai kalau dari hotel

mak rei, onnie, masak sedap gila. padahal ayam kampung je kot ke ayam pencen. pergh…memang trully delicious. kat kedai pon tak dapat. lepas makan tu kitorang pegi factory outlet. takdelah best sangat pon sebab tak reti nak shopping tempat mahal2 ni.hahaha. duk sibuk convert harga je bila pegi factory outlet.ngahahaha. kitorang pergi Secret Factory Outlet tpi aku takde beli apa2 lah.adik2 aku beli seluarlah beli bajulah.heeeeeeeeeeeee ;D takde yang berkenan. nak buek camno?!

dekat SECRET FACTORY OUTLET

dekat SECRET FACTORY OUTLET

lepas tu semua macam dah lapar je so Rei suruh paman bawak kitorg pergi makan pisang keju dekat area Buah Batu. pergh..aku ingat lagi tu nama tempat.hahaha. makan tepi jalan je tapi okayla. minum GOOD DAY. makan pisang keju, bebek penyet, ayam penyet. lol..kat malaysia je nasi ayam penyet ada kuah sup kalau sane,nan hadooo..seret weii…

bebek penyet (itik penyet)

bebek penyet (itik penyet)

pisang keju.nyum nyum

pisang keju.nyum nyum

lepas makan tu, balik hotel untuk tidur. sebab esoknya… nak pergi Tangkuban Perahu. pheewiitttt… ni ade tips sket la untuk yang 1st timer nak pergi Bandung ni.. sebab Rei kan orang bandung so dia tahulah pasal macam – macam. antaranya,, kalau nak tukar duit Malaysia kat sana, more likely tukar duit RM50/keping dengan RM100/keping je. kalau tukar duit RM10/RM5/RM1, value convert tu tak dapat banyaklah. contoh, kalau tukar RM10 maybe akan dapat value RM1/2800 rupiah. tapi kalau tukar RM50, value boleh dapat sampai RM1/3600 rupiah. Rei cakap money changer suka duit biru pastu kalau nak value banyak lagi, boleh lah convert ribu2 Malaysia kat sane. contoh cam tukar duit tu dalam RM3000 ke.so lagi worth la. pastu penyanyi jalanan kat sane suka minx duit RM1 so bagi jelah..sedekah.ade yang suara sedap tapi ade jugak yang out so dengar jelaaa~~ layan~~~

Lastly,,,

Rei dan Jiha, tour guide kitorang.ngeh3.

Rei dan Jiha, tour guide kitorang.ngeh3. with paklong at the back

Rei baru je balik Bandung semalam. Jiha lagi pregnant. insyAllah nanti Rei datang JB lagi.ngahahha.pepandai aku ni.lol.okeylah.esk sambung trip pergi Tangkuban Perahu.okay??

till then..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s