.Bandung Trip [Day 3].

Assalamualaikum wbt

ngeeeeee 😀 dah ingat dah balik dari tangkuban perahu lepas makan tu kitorang pergi Factory Outlet. dekat jalan ape ntah. takde beli ape pon…ngahaha..sebab dah target nak beli kat pasar baru. well..mase jalan jalan kat FO tu adelah beli es durian. sedap nokss.. aiskrim rase durian pastu dia letak durian seketul.sedap. mase tu adelah beli biskot coklat sket.huuu. tu jela. pastu ingat nak pegi Chihampelas ke ape ntah nak beli suar jeans tapi rei cakap jalan macet so kitorang pegi beli dekat Jalan Merdeka.betul2 lepas jalan keretapi belah kanan.

so..hari ke -3. bangun pagi siap2 sarapan. jalan2 depan hotel. tiap hari Ahad, depan hotel akan bukak pasar. macam pasar lambak tapi the whole jalanraya ada orang berjualan. bukan takat jual2 je.. makcik makcik aerobik pon ade. memang best la.ade macam macam aktiviti.ade yang bawak labi2 ke kura2 ke taktaula.pastu ade yang cycling.motor dengan kereta/kenderaan bermotor smua tak boleh lalu sampai pkul 10 ke gitula.

kire cam boleh tengok how Indonesian truly live their lifes. memang awesome. try2 makanan best la time ni. ade jual hotdog panggang, mochi aiskrim is a must try sbb kat Malaysia tak jumpa lagi, ade jual kuih talam yg berlauk tpi kat sane panggil ape ntah, ade jual sup jagung + ayam creamy skali dg roti, diorang ade jugak putu bambu cam kite tpi tak panggil putu bambu sbb putu tu depa hancur2 kan pastu tabur gula dengan kelapa, makanan jepun pon ade, pizza/spaghetti/lasagna pon ade. pastu game budak2 ade byk, tangkap2 ikan, belon, pastu ade y cam mainan masuk syiling yg biasa kat tepi pasaraya tu pon ade, ferris wheel kecik pon ade. tak caya kan?? meh tengok gambo!

benda alah ni pon ade wei.tpi tk tanye plak brp harga kalau naik sbb da terlbih umo kalau nak naik pon

benda alah ni pon ade wei.tpi tk tanye plak brp harga kalau naik sbb da terlbih umo kalau nak naik pon

labi2 ke kura2 ke taktaula

labi2 ke kura2 ke taktaula

tangkap ikan

tangkap ikan

belon belon

belon belon

baju cantik cantik

baju cantik cantik

susu berperisa

susu berperisa

tgk pakcik y baju biru tu, ferris wheel tu wei

tgk pakcik y baju biru tu, ferris wheel tu wei

DSC_0258

mochi aiskrim

macam macam ade jual.huhu.. pastu bila dah pkul 10 tu, teruslahh ade kenderaan lalu lalang jalan tu.nampak sangat jalan tu jalan yang busy tapi they manage utk buat pasar tiap pagi ahad. untuk 3rd day, first skali pergi pasar oni berjualan. ala..macam pasar basah kita kat Malaysia. oni dia jual bumbu. kat pasar tu jugak kitorang beli kacang bandung berkilo kilo.

pasar oni berjualan

pasar oni berjualan

then barulah kitorang pergi pasar baru. dekat pasar baru ni paman teman sebab ade banyak kes seluk kocek kat sini. pastu paman teman sebab dia akan angkatkan barang. memang dah macam tu.kalau kau nak angkat sendri nasib kau la kan. dahlah pasar baru tu besar gila. cakap jela kau nak ape,semua ade.kain sulam, telekung. tapi tak jalan sangat kat pasar baru sebb mmg dah target nak beli apa beli apa.klau takde target, 2 jam pon tak habis wei pasar baru ni. kitorang beli telekung, kain sulam. tu jelah.

silver man

silver man

mamat indon hensem jual kopiah

mamat indon hensem jual kopiah

kedai sulam

kedai sulam

lepas pergi pasar baru, kitorang pergi Cibaduyut. kat Cibaduyut ni ade banyak  gilaaaaaa gilaaa punya banyak kedai kasut. tapi paman bawak kitorang pergi kedai yang proper la. sbb paman cakap ade kedai kualiti kasutnya tak berapa nak bagus. kire cam kat Cibaduyut ni macam2 fesyen kasut ade. adik siap beli kasut lagi. maklong pon same. uci beli kasut dengan beg.pergh..kat sini boleh try2 senapang angin. tapi tak boleh bawak balik Malaysia ye adik2. nak try2 tengok bolehlah.

try senapang angin

try senapang angin

tunggu adik pilih kasut

tunggu adik pilih kasut

muka puas uci dapat beli kasut

muka puas uci dapat beli kasut

lepas tu balik semula ke hotel, van aku jela. sebab nak solat pe semua. pastu pegi makan kat umah oni. sedap wei…ndak ndak sambalnyaaaa. memang umph gile..ala..sambal sane macam sambal kalau makan ayam penyet tula tapi oni style is better.sedap gila.kat kedai makan pon xdapat macam tu. pastu oni pon pesan2 buah segala untuk dibawak balik ke Malaysia. oni bagi keropok utk goreng, buah pelam, belacan.macam macam. sabao jela. pastu kitorang pegi beli cemil cemilan dekat area jalan sukarno ke jalan ape ntah tapi jalan yang same nak pegi Cibaduyut lah. kalau straight pergi Cibaduyut,kedai jual tempe2 jajan ni dekat belok kanan tapi exactly belah kiri lepas trafic light. sebelum pergi sane, kitorang singgah kartika sari beli kek dengan bagelen. sedap gila noks bagelan.rugi tak beli.

DSC_0314DSC_0313

kartika sari

kartika sari

lepas tu kitorang balik untuk kemas kemas beg takut terlebih muatan. sebab pegi pakai group so, cumulative berat tu 120kg dengan 100kg. esoknya bangun2 sarapan pastu terus ke airport.

 

one big happy family

one big happy family

dengan pekerja Galaxy Inn Hotel

dengan pekerja Galaxy Inn Hotel

pastu say goodbye2 kt Jiha dengan Rei pastu naik flight and sampai Malaysia. InsyAllah akan datang lagi Bandung next time. huhuuuu. it was fun walaupun memula macam kelakar je ade sedara kat Bandung tak pasal2. hehe ;D thanks Rei, Oni dan keluarga sebab jamu kitorang makan, bawakkan bekal macam2. and.. peringatan kepada yang nak bawak balik buah dari Indonesia ke Malaysia,, buah tak boleh bawak tau~~~ nanti kena tahan kat kastam macam hari tu.lol.dahlah banyak gila bawak  balik buah pelam.naseblah ade alasan. 1st time gitu.next time tak boleh ye.kalau nak bawak balik bagelen banyak banyak takpe!

till then, nanti kalau ade cerita menarik lagi akan diberitahu~

take care 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s