.eid 2018.

Assalamualaikum wbt

dropping by just to wish everyone

HAPPY EID 2018

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

MAAF ZAHIR BATIN

nothing much this year. same similar just like few years back since both sides grandparents are no longer here. cooked ketupat, sambal goreng and rendang daging. 1st raya just stayed at home. its on friday and later that evening, dad’s brother came with his wife’s families. ahh we went to paklong’s house after Zohor. 2nd raya also stayed at home. hosting raya  gathering for mum’s side but nobody staying for sleep over.

3rd raya we went to pontian. visited 2 houses then went to pak uteh’s at kulai. 4th raya and the rest till this week just stayed at home. boring 😛 but whatever. Raya no longer fun anyways.

ohh yeahh, my best friend got married yesterday! congratulations Nurul Fateemah and husband. woot woot. she’s so beautiful. will upload photos later. we became friend when i was at SETA,  secondary 4, because both of our mum are chemistry’s teacher. ohhh yeahhh, Nurul came with her siblings during Raya 2 and got to eat Soto and begedil made by yours truly. hahaha. this year raya menu other than sambal goreng and ketupat is SOTO instead of our usual, Laksa Johor. i’m not sure if there will be time where we will cook Laksa Johor for this year raya. hopefully not because laksa johor is wayyy harder to prepare compared to soto.

ohh i went to my primary classmate’s wedding too! Afiq and his wife. congratulations. lol. i thought he’s not in the group chat so i’m just like,, “guys, today’s afiq’s wedding. anyone free just come lah here *insert location”. few hours later Afiq replied asking why i dont call him [my brother took his photos so i sent it to the gc hahaha] ahhh i went to his’s wedding because my mum and his mum is colleague at English Collage previously.

i think thats all for my raya story. nothing interesting right ahaha

till then,

FARHAHK

Advertisements

.latest.

Assalamualaikum wbt

wowwwww… last post was on March. wth that was so long time ago hahahahaha. so here’s a little update about almost everthing… especially about Raya 2017 hahaha so… before Raya is Ojan’s birthday. did we celebrate it… i dont remember wth what a bad sister i am. anyway, during Ramadhan, mum-dad-bro went to do Umrah. adik worked at BlackCanyon Aeon Bukit Indah after that and during 1st day raya.

On 1st raya, me-mum-ojan-amil went for Solat Raya then we went to visit adik at her work place before going to Pak Uteh @ Kulai. later that day, my cousins came to our house. 2nd raya, we have mum side family event at dewan STAR (1) till afternoon then later at night, my aunts and uncles came to our house, slept over. we went to our neighbor house (aunt Seni’s house) and the next day, we went to Kuala Lumpur for dad side family event. okaylaaaah but not that merry because yeah 2 of my favorite cousins are not with us. 1 in Aussie another 1 passed away last year. i miss kak ikin.

later that day, we went to Vistana. the next morning, we went to Aunt zai’s house somewhere in Ampang then went to Genting Highlands. Slept over at Seri Malaysia then we went to Janda baik, Aunt Rosmah’s house and later that day we went to Aunt Peanut’s house somewhere in Cheras i think. on our way back to Johor, we dropped by Melaka (slept over at Equtorial Hotel). Ojan went to raya his friend’s house (idk where but in Melaka) and we went to Aunt Bai’s house near Klebang too.

few days after that we went to KL again. to send adik back to her college. went to Aunt Nora’s house at Shah Alam. visited my aunt grandma too. went to Aunt Asan’s house at Shah Alam too then only sent adik. slept over at MakChah’s house at Kluang. revealing all those behind-the-stories for all the things that happened in the family. i cried.

wow so many places. then since my birthday still on raya time. mum did open house during that day. i invited my friends to but hahahaha only my kpop girlfriends came. kak kiera and her sister, dyana. Ida, UTM + kpop girlfriend, and for the first time, Ainabena hehehe. she came with her friend. the next day, my bestfriends from high school came, Sarah, her husband and Wani. after that, Fiza and her plus one. and guess what. her plus one is someone related to my highschool teacher. WHATTTT A SMALL WORLD.

i think thats all for my raya. hahaha. lemme see later if i can remember something else. yup. i’ll upload photos too. please wait. hahaha.

whats else happen eh.. ohh last week actually my last hydrotherapy session but yeah i decided to continue my hydrotherapy session so 15 sessions more and a little more exercise before going into the pool. my therapist said its something to do with spine correction and… guess what… i did 20-minutes bicycle these days… and this is to achieve my goal of wanting to go to BTS WINGS FINAL TOUR at Seoul this 8-9-10 December 2017. hopefully i’m fit enough because I really want to go sobsssss Wings concert is like the best era for me… hopefully…

i think thats all. i really need to brighten up this blog with my previous promises hahaha. the korea blog and therapy i guess lol i also forgot already what i promised here~ till then. see you next time. take care~

.recap raya 2016.

Assalamualaikum wbt

ahahaha. setelah sekian lama raya berlalu, baru nak post pasal raya. raya haji pon dah lepas. hahahaha. tragis betul hidup kau ni fa weh.. anyway, nak cerita, raya tahun ni tak berapa nak merrierrrr sgt lah more to kehambaran. kenapa? hurm… adelerrr sebab2nya… takkan nak cerita kat sini pulak. kita mestilah nak show the good side jekan? hahaha. so, post kali ni nak recap raya 2016.

WARNING!!! this entry will be full with pictures and long ass description (maybe)

img-20160706-wa0013
adik beradik betul, adik beradik susuan, abg sedara dan anaknya. lokasi ; rumah atok jalan surau.
img-20160706-wa0046
family portrait raya 2016. without Fauzan because he works on that day. but we met him at rumah atok later on

as usual, we also went to rumah jiran atok. mak yah and cik sayed. wore red and orange on that day. makan2 borak2 as usual.

Jpeg
me with lil sibs
img-20160715-wa0001
pakbusu, ayah, adik, amil

then, few from dad’s side families came to our house on Raya 5. usually, there’s raya celebration happening on Raya 4 but sadly, this year we decided not to join [my family only – reason ; something big happen in the family – my family – not dad’s side] so they came to us. hehe ;D

img-20160710-wa0004
say PEACEEEEEEEEE!

with my cousins [below], they moved to Kluang this year!!! yeay!!!

img-20160710-wa0005
dad’s side families [i look so ugly pardon me]
img-20160715-wa0000
mum’s side families

i dont remember when but my mum’s side also came to our house for raya.

img-20160715-wa0048
ibu abah from Mersing
img-20160715-wa0054
sedara sampai mati(?) hopefully

ibu abah ni family yang jaga kitorang mase kitorang duk mersing. diorang masa tu baru balik dari Melaka? [somewhere north] and came to our house before they went back to Mersing. its my 1st time seeing Kak AIN after such a long time? maybe more than 10 years. hahaha. i didnt go to her wedding ;( oh yeah, i also met FAZLI, my buddy during my school period in Mersing. reminiscing memories with Fazli. hahahaha. bodoh2 je teringat berebut nak naik motor lepas sekolah. mujur jugak tak berapa rapat dulu so takdelah merepek2 sangat memory nye. hahaha. because i have like quiet adventurous memories there.

P_20160709_175748_p.jpg
FAZLI with ABAH at the back

this year, we went to BATU PAHAT. saje2 so ive decided to raya rumah HAZY, my girl i knew from REPUBLIC OF 1991. the other time, [before this] i came to her house without her being around [she’s in aussie and we only talked thru webcall? /iphone messager?/ whatever its called]. so this time, she’s arounddd. hehe ;D her mum also bekalkan kuih bakar so yummyyyyy.

img-20160715-wa0055
pergi raya rumah HAZY
img-20160819-wa0009
say CHEESEEEEEEEEEEEEEEEE

on the 14th july, we went to KL for my birthday trip. i wrote about it in previous post.

img-20160715-wa0033
BIRTHDAY TRIP

then on 17th july, my high school  buddies came for raya and my birthday celebration. so sweet of you guysssss.  yuppp i wrote about it in previous post. if i rajin then i’ll link it ;P

img-20160717-wa0023
birthday celebration by high school buddies
Jpeg
rumah jiran singapore

this is the first time we went raya [without marhaban like before] to our Singaporean neighbour’s house and the foods were really good. 5 stars. uncle tu masak sedap gilaaaaaaaaaa. like you really can go crazy la when you eat. isterinya, makcik Seni [yupp such unique name there] pon mesra2 je. like you know, some singaporean [EMPHASIZING THE ‘SOME’ HERE!!! which mean not everyone from Singapore] agak kerek when they come to malaysia but this family not like that [okay maybe not because their children tak mesra sangat?] hahaha but i dont mind la. like… biasalah tu. hopefully, we can be a good friend when they fully moved here in the next few years. [which i dont know when laaaaah]

Jpeg
dad dgn uncle …………. [i forgot him name -,-]
lastly for raya, we went to SHAH ALAM to meet tok busu at seksyen 2? so we stayed at LAWANG SEKSYEN 14? its FAIZ’s place by the way (known as F in republic1991). for the 1st i met with eju, pene, peyi, f [even we both are admins of the forum before hahahaha] and LJ with his wife. [ i was texting LJ saying that am in SHAH ALAM and staying at lawang homestay and he said that he’s on the way to shah alam to cari makan so i pon invite la dia sekali pegi makan kat lawang]. dalam whatsapp/forum berborak macam2. dah jumpa awkward pulokkk. mujorlahhhh ade hazy. hahaha. takde ahh segan sangat.

Jpeg
girls @ lawang
Jpeg
boys @ lawang
img-20160722-wa0023
raya at lawang with republican1991

the next day tu, kitorg pergi rumah tokbusu then wedding dekat muzium shah alam tu [belakang masjid] and went all the way to sungai buloh [mum’s friend open house] then stayed at Ampang [went to mum’s friend house, cik dang] and went to IKEA CHERAS. then only the next day, we went back to JB. [i forgot to download the pictures from tokbusu house from the group chat – its actually her son-in-law’s house- and i cleared all the photos already – what a life~!]

this raya also ade buat open house [but not really open la sb simple2 je]. masak nasi lemak, beli nasi arab, roti jala. i invited akak2 lab [kak ima, kak syarah, kak nad, kak ros – i forgot to take a picture with them. duhhhh – and congratulations to kak syarah for having a baby boyyyyyy] and mum invited her school friends.

walaupun cam hambar jeeee tapi takdelah hambar sangat, maybe hambar sebab tak banyak duit raya like before? hahahaha. like everyone duit raya collection tak begitu memberangsangkan?

raya haji pulak duk rumah je. we did qorban but oversea punya under EZQURBAN. i think thats all?

i was supposed to write more since i have finish my study but…. i dont know man.. i really wanna spill what happen to me in these few years back? not really few years la… like what happen since last year but… it might be a disgrace? haha i dont know anymore. oh ya.. i might write a review? [of what it is all about] for a recent book that i read [like finally i read something physically instead of reading an e-book/website/fanfictions lol]. so stay tuneeeeeeeeeee~

till then, take care.

FARHAHK

.by friends.

Assalamualaikum wbt

Ape kabar semuaaaaaa? Lamanya tak update. Mwahahaha. Patut2 dah habis belajar ni banyaklah update kan? Lalalala. Anywayyy,,,,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR BATIN

Jemput datang rumah. Hehehehe… raya kan sebulaaaaaan. Hari ni baru 13 syawal. Ade lagi setengah bulan nak beraya. Haha

Anywayyyyyy, semalam (17.7.2016).. hikhik… segan pulak nak cerita… malam sebelum tu sarah mesej cakap nak datang raya. Well… biasa memang sarah & the geng akan datang raya umah. Cuma tahun lepas sarah dengan shepa je yang datang. Ok2.. sarah mesej then dalam group adalah update berapa orang nak datang. Waktunya bilaaaaa..

Semalam pagi umi ada event kat sekolah, balik tengahari tu baru umi masak. Dalam 1 lebih diorang sampai tapi dah siap masaklah. Aku pulak TER tido so kelam kabut solat and tukar baju pastu duk depan borak2 sementara tunggu budak2 laki pulak sampai.

Pastu bila dah sampai semua, umi ajak makan pastuuuu pastuuuu ternampak sarah bawak kotak kek. Aku dah……………… terharuuuuuu iols tauuuu.

Diorang nyanyi HAPPY BIRTHDAY hahhahaa siap pakai topeng mataaaa. Ahahhaa comelllll…. memang cam tak sangkalah sebab well… birthday aku dah lepas dah sebenarnya… comel betul diorang ni. 

Comel kaannnnn? Ahahaha… lepas tu makan2 and biasalah gambo2 bila raya ni.

Terharu sangat hahaha dah tuaaaa pon sambut birthday hahaha 

Ahaha banyak pulak gambooo. Mujor tukar baju. Selalunya kalau diorang datang, aku pakai baju tidur je. Hahaha. Terima kasih sarah, wani, ecah, shepaaaaa, zizan, ejan and epul. Tak ku sangkaaaaa. Hehe ;D lenkali boleh celebrate lagi. Hikhik. (Am so positive my birthday falls on raya AGAIN next year)

Till then, 

farhahk

.Raya 2015.

Assalamualaikum wbt.

Ehem… macam rajin pulok kita nak update hari hari ekkk…kikiki… kali ni nak update pasal raya walaupun raya dah habis. First raya kan hari jumaat, jadinya takde pegi raya mane pun. Raya umah atok pastu dah waktu solat.

image
me and adik at atok’s
image
ummi and kak siti

Pastu raya 2 pegi mane ekkk. Duk umah je kot. Hahaha…menyiapkan diri untuk sambutan hari raya keluarga ayah. 2 tahun lepas kitorg jadi tuan rumah. Tahun ni kitorang lagi. Dengan family cik ran. Buat dekat MSuite hotel. Bergabung dengan family ummi. Booked around 23 rooms. Ngeee… nah gambo.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Pastu esoknya pergi beraya umah paklong, kak long cik ran and umah mak cik lyn kat ulu choh.

image

Pastuuuu… dah tak pergi beraya. Tunggu orang datang umah. This year, kengkawan perling datang beraya.

image

Kawan2 sdary pun ada jugak.

image

image

Pastu kawan baik masa kat SETA pon ada datang. Kikiki. Kitorang ni macam gilir2 datang raya. Tapi last year punya raya macam takde jumpa je. Hahhaha.

image

Kawan sigs je takde. Mwahaha. Aku pun takde dah rapat dengan sesape mase aku kat sigs. Btw, simple annn raya aku. Harap tahun depan raya umah mertua. Kikiki. Mohon doa dari semuaaaa.

Till then, buh-bye

.eid 2014.

Assalamualaikum wbt

pergh..lama betul tak menaip dalam ni tahu tahu dah post raya terus. mwahahaha… harapnya masih belum terlambat untuk mengucapakn

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR BATIN

So.. raya kali tak adelah meriah sangat pon. biasa biasa je. lauk wajip sambal goreng dengan ketupat memang tiap tiap kali raya buat…hantar rumah atok sikit pastu buat makan.

1st day dengan 2nd day raya kat johor je then 3rd raya balik kluang..sambutan hari raya keluarga HJ BUJANG pastu kitorang pergi beraya umah tokchok pastu umah cik adin then tidur rumah paklong. esoknya (raya ke 4) pergi tangkak sebab ade sambutan hari raya keluarga ummi pulak. pastu balik johor. raya 6, ade sambutan hari keluarga belah ummi jugak tapi lagi besaq. means.. keluarga belah tok bak..KELUARGA HJ MOHAMED. disponsor oleh adik atok, TOK KHAIRI.

nah gambar~~

keluarga besar HJ MOHAMMED
keluarga besar HJ MOHAMMED

Ni pon tak ramai datang…keluarga aku je ada yang tak datang..hehe ;D tapi best jugakla makan..ndak ndak ubi rebus dengan sambal..pergh..meleleh2 cakap lu.

tahun ni kawasan rumah ni tak ade program marhaban sebab tak ada sambutan. luls. takpasti pulak kenapa maybe sebab orang malas nak menjawap borang tu or tarikh yang dicadangkan terlalu awal. pulak tu ramai je yang invite open house bila marhaban tak ade ni. so..pergi open house jelah jawapnya.

hurm..bosankan raya aku kali ni…aku pon rasa camtu. apepon.. maaf Zahir batin ye. jemput datang umah ya. takyalah tunggu open house sebabnya mak aku cakap,,this year taknak buat open house so..nak datang, datang jelah ye.

till then,

FARHAHK.

.kisah raya #3.

Assalamualaikum wbt

setelah sekian lame baru nak sambung balik cerita pasal raya. oh yaaa..last pasal perjumpaan keluarga tu kan? so,, rumah occupied dengan sedara sampailah raya ke 4. lepas tu baru lah start beraya. first, beraya umah cik bibah, jiran lame. duk kat jalan camar, perling. ala..yang belakang masjid tu.

raye

cik  bibah ni sort of mak angkat gak la sebab mase parents aku pergi haji.. dialah yang jaga makan minum aku kat rumah. la ni..dah duk jauh, raya jela pon kalau jumpa.

pastu raya 5 duk umah je sebab kereta nan hadoooo. semua orang sewa thus semua plan cancel! tapi tak ingat lah pegi raya kt pontian on raya 5 ke raya 6. hahahaha. kitorg pergi beraya umah cik lah. cik lah adik beradik mak uteh. last year ke bile eh,,mak kepada mak uteh, nek yah meninggal so tahun ni dapat jumpa tok mat jela, suami nek yah berserta keluarga cik lah.

raye2

kitorg pergi raya jugak umah mak kepada cik jun tapi takde amik gambo plak. malas. hahaha. then…

raya ke 6 kot kitorg gerak raya Kluang, rumah adik  beradik ayah. takde gambo sebab malas bawak turun kamera. hahaha. malam nye tidur rumah mak busu kat batu pahat. sempat gak beraya uma cikgu anidah kat depan taman umah pak busu tu. pastu esoknya pegi Muar, beraya umah maklang and pergi ziarah tok mok. tok mok ni atok sedara aku. adik beradik dengan arwah tok mak. dah uzur dah tok mok ni terbaring je. too bad my 2nd cousin beraya di melaka bersama kawan2nya klau tak, dapat mencapub sket. hahaha.

lepas raya Muar, kitorg raya Melaka. yelaa…Melaka kan dekat je dengan Muar tu. kitorg pergi beraya umah cikgu aizam. cikgu aizam ni dlu cikgu sekolah aku pastu dia dah pindah melaka. so sad ;( tapi raye umah dia best gakla.dapat makan mee. hahaha. motip sangat derrr.

DSC_0507

lepas raya uma cikgu aizam. kitorg pergi berbekam. bekam syamil sebab resdung dia makin teruk.lagi pulak dia nak trial spm. so sebelum dia balik asrama, bekamlah dia dulu. takde gambar sebab semua gambar lintah je pon dekat umah abg wan tu. lepas bekam ingat nak pergi Damansara terus, beraya umah cik azza tapi syamil bleeding gila2..so tidur kt melaka jadinya. banyak gila darah kotor dia keluar sampai terpaksa call abg wan tu mintak extra supply kapas pe semua.

esoknya lalu muar lagi and raya umah cikgu norazmi. cikgu norazmi ni kawan ummi mase kitorg duk muar dulu. anak dia ade yang sebaya dengan aku, si yasmin.too bad time tu yasmin pegi USM ade NRIC. tapi takpelah kan? sebab dah raye umah dia. ngeh3.. hah yasmin, bila nk raye umah aku? raye dah nak habis dah ni. hahaha.

DSC_0511

pastu balik jb terus. sebab ade orang nak sewa kereta. hahaha. gitu jela bila buat perkhidmatan sewa kereta ni. ade kereta bolehlah jalan, takde kereta, duduk diam2 dekat rumah.

pastu raye berapa ntah, pak uda ade buat makan2. dia bakor sate dengan buat mee rebus. sedap! gambo ade banyak.malas upload. hahaha. nah2..amik la sket nih.

mak ngah baru (tkdela baru sgt pon) dengan pak ngah kite
mak ngah baru (tkdela baru sgt pon) dengan pak ngah kite
syamil and anak pak uda bakor sate.kite bakor!
syamil and anak pak uda bakor sate.kite bakor!
pak uteh dengn mak uteh
pak uteh dengn mak uteh
ummi dengan pak long yang tengah sibuk whatsapp
ummi dengan pak long yang tengah sibuk whatsapp

tu jela untuk kisah raya kali ni. next entry insyAllah pasal beraya dengan kengkawan k.

till then,

take care.