.recap raya 2016.

Assalamualaikum wbt

ahahaha. setelah sekian lama raya berlalu, baru nak post pasal raya. raya haji pon dah lepas. hahahaha. tragis betul hidup kau ni fa weh.. anyway, nak cerita, raya tahun ni tak berapa nak merrierrrr sgt lah more to kehambaran. kenapa? hurm… adelerrr sebab2nya… takkan nak cerita kat sini pulak. kita mestilah nak show the good side jekan? hahaha. so, post kali ni nak recap raya 2016.

WARNING!!! this entry will be full with pictures and long ass description (maybe)

img-20160706-wa0013
adik beradik betul, adik beradik susuan, abg sedara dan anaknya. lokasi ; rumah atok jalan surau.
img-20160706-wa0046
family portrait raya 2016. without Fauzan because he works on that day. but we met him at rumah atok later on

as usual, we also went to rumah jiran atok. mak yah and cik sayed. wore red and orange on that day. makan2 borak2 as usual.

Jpeg
me with lil sibs
img-20160715-wa0001
pakbusu, ayah, adik, amil

then, few from dad’s side families came to our house on Raya 5. usually, there’s raya celebration happening on Raya 4 but sadly, this year we decided not to join [my family only – reason ; something big happen in the family – my family – not dad’s side] so they came to us. hehe ;D

img-20160710-wa0004
say PEACEEEEEEEEE!

with my cousins [below], they moved to Kluang this year!!! yeay!!!

img-20160710-wa0005
dad’s side families [i look so ugly pardon me]
img-20160715-wa0000
mum’s side families

i dont remember when but my mum’s side also came to our house for raya.

img-20160715-wa0048
ibu abah from Mersing
img-20160715-wa0054
sedara sampai mati(?) hopefully

ibu abah ni family yang jaga kitorang mase kitorang duk mersing. diorang masa tu baru balik dari Melaka? [somewhere north] and came to our house before they went back to Mersing. its my 1st time seeing Kak AIN after such a long time? maybe more than 10 years. hahaha. i didnt go to her wedding ;( oh yeah, i also met FAZLI, my buddy during my school period in Mersing. reminiscing memories with Fazli. hahahaha. bodoh2 je teringat berebut nak naik motor lepas sekolah. mujur jugak tak berapa rapat dulu so takdelah merepek2 sangat memory nye. hahaha. because i have like quiet adventurous memories there.

P_20160709_175748_p.jpg
FAZLI with ABAH at the back

this year, we went to BATU PAHAT. saje2 so ive decided to raya rumah HAZY, my girl i knew from REPUBLIC OF 1991. the other time, [before this] i came to her house without her being around [she’s in aussie and we only talked thru webcall? /iphone messager?/ whatever its called]. so this time, she’s arounddd. hehe ;D her mum also bekalkan kuih bakar so yummyyyyy.

img-20160715-wa0055
pergi raya rumah HAZY
img-20160819-wa0009
say CHEESEEEEEEEEEEEEEEEE

on the 14th july, we went to KL for my birthday trip. i wrote about it in previous post.

img-20160715-wa0033
BIRTHDAY TRIP

then on 17th july, my high school  buddies came for raya and my birthday celebration. so sweet of you guysssss.  yuppp i wrote about it in previous post. if i rajin then i’ll link it ;P

img-20160717-wa0023
birthday celebration by high school buddies
Jpeg
rumah jiran singapore

this is the first time we went raya [without marhaban like before] to our Singaporean neighbour’s house and the foods were really good. 5 stars. uncle tu masak sedap gilaaaaaaaaaa. like you really can go crazy la when you eat. isterinya, makcik Seni [yupp such unique name there] pon mesra2 je. like you know, some singaporean [EMPHASIZING THE ‘SOME’ HERE!!! which mean not everyone from Singapore] agak kerek when they come to malaysia but this family not like that [okay maybe not because their children tak mesra sangat?] hahaha but i dont mind la. like… biasalah tu. hopefully, we can be a good friend when they fully moved here in the next few years. [which i dont know when laaaaah]

Jpeg
dad dgn uncle …………. [i forgot him name -,-]
lastly for raya, we went to SHAH ALAM to meet tok busu at seksyen 2? so we stayed at LAWANG SEKSYEN 14? its FAIZ’s place by the way (known as F in republic1991). for the 1st i met with eju, pene, peyi, f [even we both are admins of the forum before hahahaha] and LJ with his wife. [ i was texting LJ saying that am in SHAH ALAM and staying at lawang homestay and he said that he’s on the way to shah alam to cari makan so i pon invite la dia sekali pegi makan kat lawang]. dalam whatsapp/forum berborak macam2. dah jumpa awkward pulokkk. mujorlahhhh ade hazy. hahaha. takde ahh segan sangat.

Jpeg
girls @ lawang
Jpeg
boys @ lawang
img-20160722-wa0023
raya at lawang with republican1991

the next day tu, kitorg pergi rumah tokbusu then wedding dekat muzium shah alam tu [belakang masjid] and went all the way to sungai buloh [mum’s friend open house] then stayed at Ampang [went to mum’s friend house, cik dang] and went to IKEA CHERAS. then only the next day, we went back to JB. [i forgot to download the pictures from tokbusu house from the group chat – its actually her son-in-law’s house- and i cleared all the photos already – what a life~!]

this raya also ade buat open house [but not really open la sb simple2 je]. masak nasi lemak, beli nasi arab, roti jala. i invited akak2 lab [kak ima, kak syarah, kak nad, kak ros – i forgot to take a picture with them. duhhhh – and congratulations to kak syarah for having a baby boyyyyyy] and mum invited her school friends.

walaupun cam hambar jeeee tapi takdelah hambar sangat, maybe hambar sebab tak banyak duit raya like before? hahahaha. like everyone duit raya collection tak begitu memberangsangkan?

raya haji pulak duk rumah je. we did qorban but oversea punya under EZQURBAN. i think thats all?

i was supposed to write more since i have finish my study but…. i dont know man.. i really wanna spill what happen to me in these few years back? not really few years la… like what happen since last year but… it might be a disgrace? haha i dont know anymore. oh ya.. i might write a review? [of what it is all about] for a recent book that i read [like finally i read something physically instead of reading an e-book/website/fanfictions lol]. so stay tuneeeeeeeeeee~

till then, take care.

FARHAHK

Advertisements

.Happy59.

Assalamualaikum wbt

apa kabar semuaaaaaaaaaa… harapnya semua baik2 sahaja. well hari  ni merupakan………

malaysia

HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 59

can you believe it we already reach 59th year of independence day… its so precious and i love our country so much. i hope all of us, feels it too!

so today we went to eat at SEOUL GARDEN @ Angsana for lunch. so fuulllllllllLLLLLL. and for dinner we went to SEVENTEEN CAFE @ Bukit Indah. so full also. and am so tired today because i eat too much. nothing much things i did for today except for eating and eating. haha.

till then,

take care everyone~!

.Nazeerah’s wedding.

Assalamualaikum wbt

How are youuu? Lol. Like people read it anywayyyy last 20th August, my dear friend, from SSCA 2015 got married. Basically she is someone who kinda play important role in my life? Aaaaaiihhh what am i saying? During my degree life, she is one of those helpful and kind soul who helps me. So she is important. Haha? Okay2. So she get married on the 20th at The Mines 2, Seri Kembangan. We went there (without dad of course since he is so busy with qurban things). 

We started our journey around 9Am and arrived there around 1pm? And I’m glad that i went there because i met most of my classmates there. Here some picturesss (from class whatsapp group and my brother’s gopro).

Pengantin cantik
Everyone!

Tengok pengantinnnnn
Free styleeeee

Everyone looks so beautiful especially the bride & groom. Heheeeeee. Too bad I can’t stay too long during that time because mum wants to go to her friend’s son/daughter wedding at The Duchess Place, Ampang which turned out bad. The place got small parking. We had to walk far and almost all the food, when we arrived around 3pm something finished already. So sad ;( plus it was freaking hot that day. We didn’t even get doorgift ;(

We decided to stay in IOI RESORT, Putrajaya that night after looking for hotel around KLCC which kinda full that day. Had dinner in Dubuyo, Ioi Mall and sleep. Super tireddddd. But yeahhh, Dubuyo kinda eatable? I can eat the kimchi there compared when i had it at Ampang Mall? (I cant even remember the place) long time ago. 

Then the next day, at 1st mum wants to go to Janda Baik but siblings dont really want so we decided to lepak2 at ioi mall,had our lunch and went to Seremban to pick up adik’s things (yes, adik dropped out of SBP and mum register her to SIGS. From SGS to SIGS.LOL) and went back to JB.

To Nazeerah (in case she read this which i highly doubt), SELAMAT PENGANTIN BARUUUUUU ❤❤❤❤ semoga kekal hingga ke Jannah gituuu. Thanks for helping me during my time in UTM. 사랑해. 

Till then,

Take care everyone!

.healing trip.

Assalamualaikum wbt

Apa kabar semuaaaaa? Alhamdulillah hari tu dapat berjalan ke Perak. ㅋㅋㅋ kisahnya, adik balik dari sekolah asrama dia ikut kawan dia balik rumah di Ipoh, Perak. And… kebetulan pulak, something happened so ummi ajak pergi ambil adik di Perak. Mwahahaha.

Jadinya, sabtu 6hb malam tu gerak ke Perak perlahan lahan. Dalam pukul 11 malam macam tu gerak. Sampai RNR TAPAH dalam waktu Subuh camtu. Subuh di utara kan lambat dalam 610 macam tu. Kitorang siap berhenti di RNR PAGOH, RESTORAN JMBTN SG BULOH sebelum2 tu.

image

Sampai Ipoh tu pagi lah kan… besttttt sebab nampak kabus and awan? Hahaha cantik sangat subhanallah.

Pastu kitorg pergi masjid negeri. Mandi2 apa semua then google2 cari sarapan. Baca2 blog orang suggest makan sarapan dekat Medan Selera Dato Sagor. Kebetulannya medan selera tu kat belakang masjid je. Lol. Dekat jelah pusing2 situ. Makan roti goyang dengan mee udang.

image
mee udang
image
roti goyang telur sedapppppp

Sedappp aaaa roti goyang…. 아아ㅏㅏㅏㅏㅏㅏㅏ pastu adik ckp dia nk pergi Aeon Klebang jadinya kitorg (aku, ummi dan amil) gerak cari aeon tu. Sampai awal gak lah dalam pukul 11 macam tu. Aku pun mesej Adah dah alang2 ada dekat Ipoh kan. Pastu jalan2 dalam Aeon tu.

image

image

image

image

Kahkah. Gambo dalam Kaison je sebab Kaison bestttt gilaaaaaaa. Hahhaha. Pastu jumpa adik. Pastu lapaaaaa pergi foodcourt. Adah mesej cakap dia otw. Ingatkan dia dtg dengan zarip rupenya datang dengan family. Segan ai. Adah dh kurussss. Jeles aiiii

img_20160207_134407.jpg
a good day to remember

image

Lepas borak2, kitorg beransur ke Kuala Lumpur. Terima kasih Adah & Family sebab belanja kitorang. Mihmihmih. Dah petang jugaklah sampai KL. Dalam pkl 5 lbih. Call hotel sana sini banyak dah penuh dan yang tinggal tu bilik mahal2. Alhamdulillah Hotel Vistana ade kosong. Jadi check in hotel. Dah petang sangat lagipun.

Malamnya pulak pergi IOI MALL Putrajaya kawan MRSM ummi ajak. Ada cik Pinat, cik Poje dengan cik Anis. Cik pinat suh parking dekat Premier Parking so…. tutup mata jelah parking situ. Hahaha. Weekend kan? 1st hour RM20 kauuu. Malam tu makan dekat Magnum Cafe. Kalau pergi sendiri, berangan jelah kan makan kat situ.

image

p_20160207_213844_1_p.jpg
mushroom soup
p_20160207_214833_1_p.jpg
honey soy chicken
p_20160207_214826.jpg
salted egg chicken spaghetti
p_20160207_214409.jpg
twice chicken wings

Bangun pagi… pfttt solat subuh 610AM baru subuh tunggu dalam pukul 7 lebih 8 camtu baru pergi sarapan.

image

Pastu 12PM check out. Memula nak pergi Sogo tapi jammed ramai sgt orang last2 pergi IOI MALL lagi. ㅁㅡㅁ best gaklah pergi situ.

image

image
salmon steak hotplate

image

Jalan sana sini pastu laparrrrrrr, pergi makan dekat kedai jepun ape ntah nama dekat ground floor. Bolehlaaaa makanan jepun. Kena gakla tekak aku. Hahaha. Aircond kat sana kuat so sejuk so ulang alik pergi toilet seb baik toilet selesa.  👍👍👍👍 so next time boleh pergi lagi.

Adelah beli 2 3 baju sikit. Hahahahah. By the way, next week inshallah start last semester thank god tazzabar nak habiskan. Tapi fyp tak siap lagi ohhhh goooddddd. Okaylah. That’s all for this entry. Buh-bye

.eid 2014.

Assalamualaikum wbt

pergh..lama betul tak menaip dalam ni tahu tahu dah post raya terus. mwahahaha… harapnya masih belum terlambat untuk mengucapakn

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR BATIN

So.. raya kali tak adelah meriah sangat pon. biasa biasa je. lauk wajip sambal goreng dengan ketupat memang tiap tiap kali raya buat…hantar rumah atok sikit pastu buat makan.

1st day dengan 2nd day raya kat johor je then 3rd raya balik kluang..sambutan hari raya keluarga HJ BUJANG pastu kitorang pergi beraya umah tokchok pastu umah cik adin then tidur rumah paklong. esoknya (raya ke 4) pergi tangkak sebab ade sambutan hari raya keluarga ummi pulak. pastu balik johor. raya 6, ade sambutan hari keluarga belah ummi jugak tapi lagi besaq. means.. keluarga belah tok bak..KELUARGA HJ MOHAMED. disponsor oleh adik atok, TOK KHAIRI.

nah gambar~~

keluarga besar HJ MOHAMMED
keluarga besar HJ MOHAMMED

Ni pon tak ramai datang…keluarga aku je ada yang tak datang..hehe ;D tapi best jugakla makan..ndak ndak ubi rebus dengan sambal..pergh..meleleh2 cakap lu.

tahun ni kawasan rumah ni tak ade program marhaban sebab tak ada sambutan. luls. takpasti pulak kenapa maybe sebab orang malas nak menjawap borang tu or tarikh yang dicadangkan terlalu awal. pulak tu ramai je yang invite open house bila marhaban tak ade ni. so..pergi open house jelah jawapnya.

hurm..bosankan raya aku kali ni…aku pon rasa camtu. apepon.. maaf Zahir batin ye. jemput datang umah ya. takyalah tunggu open house sebabnya mak aku cakap,,this year taknak buat open house so..nak datang, datang jelah ye.

till then,

FARHAHK.

.mid sem break.

Assalamualaikum wbt

saya dah start cuti mid sem. yeayyyy.. tapi sebenarnya tak yeay sangat sebab banyak assignment. antaranya assignment komputer and introduction untuk PSM. gelabah okayy..ape pon tak cari lagi. journal thesis semuaaaaaaaaaaaa. adess.

tapi cuti kali ni bermakna sikit kot.hahaha.tak tahulah apa yang bermakna sangat tu.. tapi cuti kali ni dimulakan dengan mengemas bilik.mwahaha..memang rajin sangat kononnya. pastu semalam, (sabtu), kami 4 beradik bukak table kat masjid taman perling jual sos cili padi kampung UNIQ, kain sulam, telekung and bagi buku FREE!!! PERCUMA!!! insyAllah sabtu depan pon ada lagi. tiap weekend kan ade belajar haji so kami mengambil peluang itu untuk berniaga. so far okaylah. minggu ni pengenalan so..tak banyak orang beli pon. banyak orang beli sos je.. kain sulam ade jugaklah yang tanye2 tapi tak bawak duit kan sebab tak tahu.. insyAllah next week ade kot orang beli. i means,, i need money sebenarnya. hahaha.

pastu plan hari ni nak siapkan assignment komputer pastu search journals, sebenarnya tajuk PSM aku pon tak konfirm ape sebab my supervisor is my mum’s supervisor mase my mum study kat utm dulu. awesome kan? the lecturer pon cakap sebenarnya macam tak berapa best bila dapat aku. hahaha. aku okey je. tapi tengoklah macam ne. sebabnya beliau  cakap beliau nak bersara dah so.. taktahulah next sem start PSM under supervision siapa… maybe another Dr kot. doakan jelah yang terbaek.

ape lagi?? hari tu ade masalah sikit dengan my pembiaya mase kat USM. so this week nak kena settlekan so that they can continue to biaya me during my study kat UTM pulakkk.adess.. nak kena korek2 balik surat doktor pe semuaaaaaaaaaaaa. mohon dipermudah.

hurm… my prayers goes to crew and passengers of MH370 yang went missing since 8th March 2014. #prayforMH370 i do wish they are safe somewhere around the globe. T_T and.. seriously..lagu 2NE1 COME BACK HOME really suits the situation. like… COME BACK HOME..BABY COME BACK HOME… CAN YOU COME BACK HOME..

serious sedih tapi Allah knows best and lets hope for the best. kan?

till then,

FARHAHK

.Bandung Trip [Day 3].

Assalamualaikum wbt

ngeeeeee 😀 dah ingat dah balik dari tangkuban perahu lepas makan tu kitorang pergi Factory Outlet. dekat jalan ape ntah. takde beli ape pon…ngahaha..sebab dah target nak beli kat pasar baru. well..mase jalan jalan kat FO tu adelah beli es durian. sedap nokss.. aiskrim rase durian pastu dia letak durian seketul.sedap. mase tu adelah beli biskot coklat sket.huuu. tu jela. pastu ingat nak pegi Chihampelas ke ape ntah nak beli suar jeans tapi rei cakap jalan macet so kitorang pegi beli dekat Jalan Merdeka.betul2 lepas jalan keretapi belah kanan.

so..hari ke -3. bangun pagi siap2 sarapan. jalan2 depan hotel. tiap hari Ahad, depan hotel akan bukak pasar. macam pasar lambak tapi the whole jalanraya ada orang berjualan. bukan takat jual2 je.. makcik makcik aerobik pon ade. memang best la.ade macam macam aktiviti.ade yang bawak labi2 ke kura2 ke taktaula.pastu ade yang cycling.motor dengan kereta/kenderaan bermotor smua tak boleh lalu sampai pkul 10 ke gitula.

kire cam boleh tengok how Indonesian truly live their lifes. memang awesome. try2 makanan best la time ni. ade jual hotdog panggang, mochi aiskrim is a must try sbb kat Malaysia tak jumpa lagi, ade jual kuih talam yg berlauk tpi kat sane panggil ape ntah, ade jual sup jagung + ayam creamy skali dg roti, diorang ade jugak putu bambu cam kite tpi tak panggil putu bambu sbb putu tu depa hancur2 kan pastu tabur gula dengan kelapa, makanan jepun pon ade, pizza/spaghetti/lasagna pon ade. pastu game budak2 ade byk, tangkap2 ikan, belon, pastu ade y cam mainan masuk syiling yg biasa kat tepi pasaraya tu pon ade, ferris wheel kecik pon ade. tak caya kan?? meh tengok gambo!

benda alah ni pon ade wei.tpi tk tanye plak brp harga kalau naik sbb da terlbih umo kalau nak naik pon
benda alah ni pon ade wei.tpi tk tanye plak brp harga kalau naik sbb da terlbih umo kalau nak naik pon
labi2 ke kura2 ke taktaula
labi2 ke kura2 ke taktaula
tangkap ikan
tangkap ikan
belon belon
belon belon
baju cantik cantik
baju cantik cantik
susu berperisa
susu berperisa
tgk pakcik y baju biru tu, ferris wheel tu wei
tgk pakcik y baju biru tu, ferris wheel tu wei
DSC_0258
mochi aiskrim

macam macam ade jual.huhu.. pastu bila dah pkul 10 tu, teruslahh ade kenderaan lalu lalang jalan tu.nampak sangat jalan tu jalan yang busy tapi they manage utk buat pasar tiap pagi ahad. untuk 3rd day, first skali pergi pasar oni berjualan. ala..macam pasar basah kita kat Malaysia. oni dia jual bumbu. kat pasar tu jugak kitorang beli kacang bandung berkilo kilo.

pasar oni berjualan
pasar oni berjualan

then barulah kitorang pergi pasar baru. dekat pasar baru ni paman teman sebab ade banyak kes seluk kocek kat sini. pastu paman teman sebab dia akan angkatkan barang. memang dah macam tu.kalau kau nak angkat sendri nasib kau la kan. dahlah pasar baru tu besar gila. cakap jela kau nak ape,semua ade.kain sulam, telekung. tapi tak jalan sangat kat pasar baru sebb mmg dah target nak beli apa beli apa.klau takde target, 2 jam pon tak habis wei pasar baru ni. kitorang beli telekung, kain sulam. tu jelah.

silver man
silver man
mamat indon hensem jual kopiah
mamat indon hensem jual kopiah
kedai sulam
kedai sulam

lepas pergi pasar baru, kitorang pergi Cibaduyut. kat Cibaduyut ni ade banyak  gilaaaaaa gilaaa punya banyak kedai kasut. tapi paman bawak kitorang pergi kedai yang proper la. sbb paman cakap ade kedai kualiti kasutnya tak berapa nak bagus. kire cam kat Cibaduyut ni macam2 fesyen kasut ade. adik siap beli kasut lagi. maklong pon same. uci beli kasut dengan beg.pergh..kat sini boleh try2 senapang angin. tapi tak boleh bawak balik Malaysia ye adik2. nak try2 tengok bolehlah.

try senapang angin
try senapang angin
tunggu adik pilih kasut
tunggu adik pilih kasut
muka puas uci dapat beli kasut
muka puas uci dapat beli kasut

lepas tu balik semula ke hotel, van aku jela. sebab nak solat pe semua. pastu pegi makan kat umah oni. sedap wei…ndak ndak sambalnyaaaa. memang umph gile..ala..sambal sane macam sambal kalau makan ayam penyet tula tapi oni style is better.sedap gila.kat kedai makan pon xdapat macam tu. pastu oni pon pesan2 buah segala untuk dibawak balik ke Malaysia. oni bagi keropok utk goreng, buah pelam, belacan.macam macam. sabao jela. pastu kitorang pegi beli cemil cemilan dekat area jalan sukarno ke jalan ape ntah tapi jalan yang same nak pegi Cibaduyut lah. kalau straight pergi Cibaduyut,kedai jual tempe2 jajan ni dekat belok kanan tapi exactly belah kiri lepas trafic light. sebelum pergi sane, kitorang singgah kartika sari beli kek dengan bagelen. sedap gila noks bagelan.rugi tak beli.

DSC_0314DSC_0313

kartika sari
kartika sari

lepas tu kitorang balik untuk kemas kemas beg takut terlebih muatan. sebab pegi pakai group so, cumulative berat tu 120kg dengan 100kg. esoknya bangun2 sarapan pastu terus ke airport.

 

one big happy family
one big happy family
dengan pekerja Galaxy Inn Hotel
dengan pekerja Galaxy Inn Hotel

pastu say goodbye2 kt Jiha dengan Rei pastu naik flight and sampai Malaysia. InsyAllah akan datang lagi Bandung next time. huhuuuu. it was fun walaupun memula macam kelakar je ade sedara kat Bandung tak pasal2. hehe ;D thanks Rei, Oni dan keluarga sebab jamu kitorang makan, bawakkan bekal macam2. and.. peringatan kepada yang nak bawak balik buah dari Indonesia ke Malaysia,, buah tak boleh bawak tau~~~ nanti kena tahan kat kastam macam hari tu.lol.dahlah banyak gila bawak  balik buah pelam.naseblah ade alasan. 1st time gitu.next time tak boleh ye.kalau nak bawak balik bagelen banyak banyak takpe!

till then, nanti kalau ade cerita menarik lagi akan diberitahu~

take care 😉